Simpozion „ALEXANDRU DAVILA – 162 de ani de la naștere

Evenimentul a fost marcat prin colaborarea dintre Teatrul Alexandru Davila Pitești și Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, ambele subordonate Consiliului Județean Argeș. În data de 12 februarie, aceste instituții culturale au organizat un simpozion pentru a comemora figura remarcabilă a dramaturgului Alexandru Davila, care ar fi împlinit 162 de ani de la naștere.

La eveniment au participat Iustin Dejanu, managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, Cristina Boțoghină, șefa Secției de Istorie și Pedagogie din cadrul Muzeului Golești, precum și Camelia Călin, cercetător științific în aceeași instituție de cultură. Alături de ei au fost și elevi de la Școala Militară de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” din Pitești, însoțiți de Marian Burcea, plutonier adjutant principal, și cadre didactice din importante unități de învățământ din Pitești.

Camelia Călin și Cristina Boțoghină au prezentat aspectele semnificative ale vieții și operei acestui renumit om de cultură. Prezentările au fost însoțite de videoproiecții cu informații valoroase și imagini de colecție ilustrând obiecte personale ale familiei Davila, aflate în prezent în patrimoniul Muzeului Golești.

Descendent al familiei nobile Golescu, Alexandru Davila a fost cel mai în vârstă dintre cei patru copii ai doctorului Carol Davila și ai Anicăi Racoviță. Copilăria și-a petrecut-o la conacul Golești, locul său natal, unde a și început școala. Ulterior, și-a continuat studiile la București, iar în 1874 a fost trimis de tatăl său în Franța pentru a-și completa educația. Experiența pariziană i-a deschis orizonturile spre artă, iar în mediul cultural și artistic al Parisului și-a dezvoltat pasiunea pentru literatură, întâlnind diverse personalități din elita culturală a vremii.

Revenind din Franța, fără diplomă, dar cu o bogată experiență artistică, Davila a renunțat la cariera diplomatică și la cea de funcționar public pentru a se dedica activității artistice. A publicat poezii și s-a oncentrat apoi pe proză, alcătuind minischițe, unele cu caracter anecdotic, altele autobiografice, adunate ulterior în trei volume sub titlul „Din torsul zilelor”, publicate în ultimii ani ai vieții sale.

La 29 ianuarie 1905, Alexandru Davila a fost numit director al Teatrului Național din București de către ministrul Take Ionescu. În această funcție, a reformat activitatea artistică și a promovat repertoriul de piese din dramaturgia națională clasică, contribuind la afirmarea unor actori de talent.

Teatrul Național București a fost scena premierelor pentru spectacolul „Vlaicu-Vodă”, piesă fundamentală a lui Alexandru Davila, în anul 1902. De-a lungul timpului, acest spectacol a fost reprezentat de distribuții celebre și a cunoscut un real succes în rândul publicului. La Teatrul din Pitești, spectacolul „Vlaicu-Vodă” a fost pus în scenă în 1958, sub regia lui George Vraca, și în 1998, sub regia lui Matei Varodi.

În afara producțiilor de teatru, Muzeul Golești a prezentat invitaților fragmente dintr-un film realizat de Televiziunea Română, dedicat vieții și operei lui Davila.

Alexandru Davila a încetat din viață la 19 octombrie 1929, la Spitalul Militar din București. Prin activitatea sa artistică, a rămas cunoscut ca un important dramaturg, director de teatru, poet, prozator și lingvist român.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top