Sub semnul celebrării Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, în colaborare cu Organizația Județeană Argeș ”Basarab I” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Cercul Militar Pitești, propune publicului, miercuri, 15 ianuarie, începând cu ora 13:00, în holul central al instituției, vernisajul primei expoziții de artă vizuală din acest an, denumită generic ”REGINA PESTE ÎNGERI”.
Evenimentul va fi deschis cu binecuvântarea preotului Adrian DIMA. Curatori: poeta – membră a Uniunii Scriitorilor din România – și realizatoare TV, Denisa POPESCU, col. (rtr.) Ilie STOICA și col. (rtr.) Ion CATINCA.
Expoziţia va prezenta pe simeze lucrările a trei artişti, pictori iconari consacrați, angajați în promovarea artei religioase de tradiție bizantină, care mânaţi de pasiune, dragoste şi simţ creator, s-au reunit pentru a aduce în faţa publicului o parte din creaţiile lor: Valeriu STOICA, Elena CONSTANTIN și Nicolai NESTOR.
Vernisajul va prilejui organizarea unui concert spectacol de muzică și poezie, cu imnuri creștine, desfășurat cu concursul Asociației Culturale Corul Veteranilor ”Mihai Viteazu”, sub îndrumarea dirijorului col. (rtr.) Nicolae PERNIU, solist vocal Ioana MARIN.
- Valeriu Stoica s-a născut la 20 iunie 1952, în satul Movila, județul Ialomița. Este poet, prozator eseist, ilustrator de carte (peste 30 de volume) și pictor de icoane bizantine, cu expoziţii în Europa şi SUA. A studiat iconografia bizantină românească, a realizat numeroase icoane pe lemn, pictură murală şi a restaurat lucrări de pictură bisericească.
- Elena Constantin, prezentă în principalele enciclopedii de artă sacră, este autorul restaurării celui mai amplu iconostas, cu 3 altare, de la Mănăstirea Sămurcășești Ciorogârla, a participat activ la expoziții din țară și străinătate și a pictat numeroase biserici.
- Nicolai Nestor – membru al UAP din Federația Rusă, format la școală cu frumoase tradiții, a participat la multe manifestări de artă creștină, în Belgia, Rusia, Republica Moldova, Italia și Germania.
Lucrările artiștilor sunt cu vânzare și pot fi admirate zilnic, conform programului bibliotecii, până la finele lunii ianuarie. (Adrian-Nicolae Coman)