Poliția Argeș a prezentat bilanțul pe anul 2022

IPJ_Bilant

Activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în anul 2022, a fost concentrată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române. Astfel, s-a avut în vedere: asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române; creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră; prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
La sfârșitul anului 2022, gradul de ocupare al posturilor din instituție era de peste 87%. În 2022, au fost încadrați, prin concurs din sursă externă, repartizați din școlile de agenți de poliție și mutați de la alte unități, 118 polițiști.

Serviciul Pregătire Profesională asigură organizarea, planificarea și buna desfășurare a activităților care vizează procesul de pregătire practică, formare profesională și evaluare a performanțelor oamenilor legii argeșeni.

Astfel, în baza unui program bine organizat și planificat, polițiștii Serviciului Pregătire Profesională au organizat instruiri, pentru dezvoltarea și menținerea deprinderilor practice de bază ale personalului operativ, care își desfășoară activitatea, în special, în segmentul stradal, în structurile de ordine publică poliție rutieră și investigații criminale.
De asemenea, au fost organizate sesiuni de instruiri pentru însușirea noțiunilor de acordare de prim ajutor, cu sprijinul reprezentanților ISU Argeș, la care au participat polițiști din segementul stradal. Pregătirea în domeniul tacticii și intervenției polițienești a vizat, cu precădere, structurile operative, cu prioritate pentru structurile de poliție rutieră, ordine publică precum și elevii și studenții instituțiilor de învățământ, aflați în stagiul de practică. Pe linia tragerii cu armamentul din dotare, au fost organizate și desfășurate 131 de sesiuni de tragere cu armamentul din dotare.

Din fondurile bugetare alocate pentru anul 2022, au fost efectuate lucrări de reparaţii/întreţinere/amenajare/modernizare a spaţiilor de lucru pentru oamenii legii. În perioada analizată, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, au acționat, zilnic, și au desfășurat 664 de acțiuni de amploare și 2.226 de controale. În urma acestora, au fost constatate peste 1.600 de infracțiuni. Peste 57% dintre acestea au fost descoperite în flagrant delict.
Efectivele de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la peste 21.500 de apeluri primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Majoritatea apelurilor (58%) au provenit din mediul rural, iar restul din mediul urban.

Violenţa domestică este o formă a criminalităţii cu un puternic impact atât în plan fizic, cât şi emoţional, cu grave consecinţe asupra victimelor și a dezvoltării acestora, astfel că pe parcursul anului 2022, pentru efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, constatarea și/sau instrumentarea infracțiunilor de violență domestică a reprezentat o prioritate.

O parte importantă a acestui concept de acțiune a reprezentat-o intervenția rapidă la sesizările primite cu privire la comiterea unor fapte de violență domestică, precum și luarea unor măsuri legale ferme (emiterea ordinelor de protecție provizorie conform prevederilor Legii 217/2003 modif., constituirea de dosare penale – inclusiv prin sesizare din oficiu, dispunerea de măsuri preventive în cazul infracțiunilor mai grave ori în cazul încălcării ordinelor de protecție).

Polițiștii au intervenit la peste 2.800 de cazuri de violență domestică sesizate și au emis 265 de ordine de protecție provizorii, 228 dintre acestea fiind confirmate de către parchetele locale.
Anul trecut, oamenii legii rutieri au participat la 2.562 de acțiuni organizate în județul Argeș. Lunar, pe parcursul a două săptămâni, activitățile au fost organizate în sistem integrat Poliție Rutieră – Ordine Publică.

În urma acțiunilor, au fost constatate peste 1.300 de infracțiuni, au fost aplicate peste 52.000 de amenzi, au fost reținute peste 4.000 de permise de conducere și au fost retrase aproape 2.000 de certificate de înmatriculare.
Numărul accidentelor grave produse în județul Argeș a fost de 109. Totodată, a scăzut cu aproape 39% numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere.
Principalele cauze ale producerii lor sunt: viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum (22), indisciplina pietonală (12) și a bicicliștilor (14 ).
Pe linia „legalității transporturilor rutiere publice”, în perioada analizată, au fost desfăşurate 294 de acţiuni și au fost aplicate 3.470 de amenzi, peste 50% dintre acestea fiind aplicate șoferilor vehiculelor care efectuau transport de marfă. Pe linie de sistematizare a circulației, s-au înaintat 75 de materiale cu propuneri, către autoritățile locale, care să conducă la creșterea fluenței traficului rutier și la prevenirea evenimentelor rutiere.

Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat pe trei direcții principale, conform priorităților stabilite la nivel național: Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, Prevenirea violenței în familie și a agresiunilor sexuale. Au fost desfășurate peste 650 de activități preventive, cu peste 25.000 de beneficiari.
Polițiștii de proximitate au desfășurat aproape 900 de activități în comunitate (464 în unitățile de învățământ), au consiliat peste 2.000 de persoane, au monitorizat 1.673 de stări conflictuale și au participat la 222 de acțiuni/măsuri de ordine publică. În urma activităților desfășurate, oamenii legii de proximitate au descoperit, în flagrant delict, 155 de infracțiuni, cu 27% mai multe decât anul 2021.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 482 de activități informativ-preventive (ce au avut drept beneficiari 849 de cadre didactice si 11.243 de elevi) în timpul orelor de curs, care au vizat aspecte privind prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying/cyber bullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
În urma verificărilor efectuate de polițiștii structurii, s-au formulat 46 de informări către instituțiile care au atribuții privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, precum și către instituțiile cu atribuții în protecția și promovarea drepturilor copilului. Pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în incinta/zona adiacentă a unităţilor de învăţământ au fost desfășurate 1.810 patrulări și 394 de activități educativ-preventive.

La nivelul Biroului Siguranță Școlară au fost derulate o serie de campanii și proiecte: proiectul „Nu fi violent, fii inteligent” – ce a vizat evaluarea modului de asigurare a pazei unităților de învățământ; Campania „Adolescent cu acte in regulă”, Proiectul „La atitudine, spune Stop Violenței ”, privind reducerea bullying-ului în școli.
IPJ Argeş a fost sesizat de comiterea a 13.577 de infracţiuni. În ceea ce privește infracțiunile comise cu violență, se constată o scădere cu 21,42% a numărului acestora față de anul precedent. 63,6% dintre acestea au fost comise în mediul rural, 62,7% în locuințe, 45 % dintre fapte au fost comise asupra membrilor familiei, iar peste 50% dintre ele au fost comise pe fondul consumului de alcool.
Infracțiunile contra persoanei reprezintă 37% din totalul celor sesizate. Infracţiunile contra patrimoniului au fost 35% și scad față de anul trecut cu 2,3%. 49% dintre acestea sunt reprezentate de furturi, iar 11,6% reprezintă infracțiuni de înșelăciune.

În 2022, au fost înregistrate 328 de infracțiuni comise prin intermediul sistemelor informatice (54% privind efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos).
Infracțiunile de furt, stradale, reprezintă peste 30% din totalul infracțiunilor stradale sesizate și au scăzut cu 13% față de anul trecut, peste 19% dintre acestea fiind reprezentate de furturile din buzunare. Peste 60% sunt comise pe timp de zi. Infracțiunile stradale, descoperite în flagrant delict, cresc cu 56% față de anul 2021.
În anul 2022, prin activitățile desfășurate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au fost dispuse măsuri de indisponibilizare pentru bunuri în valoare de 55.473180 de lei, cu 59 % mai mult decât anul trecut, și a fost recuperată suma de 2.710.010 lei în condițiile art. 10 din Legea 241/2005.

În cadrul acestor dosare complexe a fost documentată activitatea infracțională a unor persoane organizate în grupuri nestructurate, ulterior reușindu-se destructurarea acestora, fiind reținute 18 persoane (5 fiind cercetate în stare de arestare preventivă, două în stare de arest la domiciliu și 1 sub control judiciar).
În anul 2022, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și-au concentrat eforturile și pentru prevenirea și combaterea infracționalității economice în domeniul achiziții publice, înregistrând 24 de dosare penale. De asemenea, în urma activităților desfășurate, au fost capturate 292.600 de țigarete, cu peste 95% mai multe decât în anul 2021.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, împreună cu reprezentanții în teritoriu ai Agenției Naționale de Resurse Minerale, Administrației Naționale a Apelor Române și Gărzii Naționale de Mediu, au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale.
Astfel, au fost desfășurate 18 acțiuni, în urma cărora au fost verificate 16 obiective din județ, în zone cu exploatare a agregatelor minerale. În urma activităților desfășurate, au fost constatate 9 fapte de natură penală, respectiv: 6 infracțiuni prev. și ped. de Legea 85/2003 (legea care reglementează desfășurarea activităților miniere în România-Legea minelor), 1 infracțiune prev. și ped. de Legea 107/1996 (Legea apelor) și 2 infracțiuni prev. și ped. de Legea 241/2005 (legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în România), și au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv: 6 prev. de Legea 107/1996 (Legea apelor) și 2 prev. și ped. de Legea 241/2005 (Legea apelor) și 2 prev de HG 170/2004, în valoare totală de 196.000 de lei.

Exemplu:

La data de 15.09.2022, polițiștii din cadrul IPJ Argeș – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au pus în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară, emise de Tribunalul Argeș, în judeţul nostru, la locuințele unor persoane bănuite de săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. b) din Lg. 241/2005 și executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă prev. de art. 57 alin. 2 din Lg. 85/2003 privind legea minelor.

În fapt, în urma probatoriului administrat a rezultat faptul că administratorul unei societăți comerciale cu sediul social în municipiul Pitești ar fi desfășurat activități de exploatare agregate minerale din albia unui râu ce tranzitează județul Argeș, fără a deține autorizațiile și permisele de exploatare prevăzute de lege. Agregatele minerale rezultate ar fi fost valorificate prin comercializare către diverși agenți economici, fără întocmirea de documente justificative, fiind astfel obținute venituri care nu ar fi fost înregistrate în evidența contabilă și nici declarate organelor fiscale.

În anul 2022, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au anulat 62 de permise de armă și au radiat 201 permise arme. În domeniul materiilor explozive şi substanţelor periculoase au fost desfășurate 40 de acțiuni și 3 percheziții.
De asemenea, în cadrul acțiunii „FOC DE ARTIFICII”, au fost aplicate 21 de sancțiuni amenzi, în valoare de 12.700 de lei și întocmite 20 de dosare penale conform Legii 126/1995, cu 22 de persoane implicate. Totodată, au fost indisponibilizate aproximativ 2.000 de kg de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 90.000 de lei.
Fenomenul infracţional în sectorul silvic a constituit o preocupare majoră și în anul 2022, activităţile vizând atât prevenirea cât și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, a faptelor ilegale asociate, privind circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea lemnelor. În perioada ianuarie – decembrie 2022 au fost desfășurate 1.090 de controale.

Urmare a activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, a fost confiscată/ridicată cantitatea de 2.408 mc de lemne, în valoare totală de 724,75 mii de lei. De asemenea, au fost confiscate 94 de bunuri folosite la comiterea faptelor. Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, au fost aplicate 984 de amenzi, în valoare de 1183,40 mii de lei, și au fost soluţionate 631 de cauze penale.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat și desfășurat 99 de acțiuni/controale pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional în domeniul protecției animalelor, în urma cărora au fost aplicate 212 amenzi, în valoare de 147.200 de lei. De asemenea, au fost înregistrate 45 de dosare penale și au fost plasate în adăposturi 21 de animale. Totodată au fost soluționate 225 de petiții.

Pe linia mandatelor penale primite de la instanţe, în perioada ianuarie – decembrie 2022, au fost primite spre executare 181 de mandate penale (165 de executare a pedepsei închisorii şi 16 de arestare preventivă). Au fost desfăşurate activităţi specifice de căutare şi localizare a persoanelor în vederea executării a 21 de Mandate Europene de Arestare, emise de autorităţile altor state pe numele unor cetăţeni români domiciliaţi sau cu rezidenţă în judeţul Argeş.

Pe parcursul anului 2022, au fost primite de la organele judiciare spre punere în executare măsuri preventive dispuse pentru 516 persoane (106 persoane aflate în arest la domiciliu și 410 persoane sub control judiciar). În perioada analizată, în cadrul activităților de supraveghere desfășurate, au fost constatate 113 situații de încălcare a obligațiilor impuse persoanelor bănuite de comiterea faptelor, iar în 9 cazuri instanța a dispus înlocuirea măsurii inițiale cu o măsură preventivă mai grea.

Au fost efectuate activitățile specifice, în vederea completării Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. De menționat faptul că, în 2022, nu s-a înregistrat niciun caz deosebit de răpire ori dispariţie de minor care să nu fie soluţionat ori la clarificarea situaţiei să se constate decesul sau vătămarea copilului, majoritatea cazurilor reprezentând-o plecarea voluntară de la domiciliu sau din centre de plasament. Minorii au fost găsiţi la scurt timp, de către polițiști, şi au fost reintegraţi în familie/centrele de plasament.
Structurile criminalistice au efectuat 4.477 de deplasări (cu 137 mai multe faţă de anul 2021), dintre care 2.937 deplasări pentru cercetarea locului faptei și 1.540 pentru alte activităţi criminalistice.

În anul 2022, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au realizat 388 de misiuni. Majoritatea acestora au reprezentat sprijin acordat structurilor pe timpul desfăşurării percheziţiilor domiciliare sau a altor măsuri în cadrul dosarelor penale, precum şi asigurarea securităţii personalului inspectoratului pe timpul executării mandatelor.
De asemenea, pe linie pirotehnică, au fost executate 97 de misiuni. În anul 2022, prin cele 7 puncte de lucru cu publicul, au fost eliberate peste 65.000 de certificate de cazier judiciar. La nivelul IPJ, în anul 2022, au fost înregistrate peste 9.500 de petiții și au fost primite în audiență 568 de persoane.
Oamenii legii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!