Asociația InfoCons: „Peste jumătate dintre locuințele aflate în proprietatea primăriilor nu sunt asigurate”

Info_asigurari

Asociația InfoCons, organizație pentru protecția consumatorilor, a realizat, în perioada martie – decembrie 2022, un studiu cu privire la percepția, implicarea și cheltuielile angajate de primăriile din toată țara (la niveul reședințelor de județ și orașe) pentru asigurarea protecției financiare a locuințelor, fie ele în proprietate privată sau de stat, respectiv modalitatea în care autoritățile își protejează clădirile administrative sau cele parte a infrastructurii critice (școli, spitale, etc.). Studiul face parte din Campania de informare și educare a consumatorilor “o9atitudine!” cu privire la protecția locuinței prin asigurare „Asigură-ți locuința împotriva dezastrelor naturale”, inițiată de InfoCons și Federația Asociațiilor de Consumatori.
Conform datelor colectate, aproape 64% dintre locuințele aflate în proprietatea statului, respectiv sediile primăriilor de orașe și a instituțiilor aflate în subordinea acestora, nu sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar 70% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ nu au desfășurat acțiuni în vederea informării cetățenilor cu privire la obligațiile prevăzute în Legea 260/2008, respectiv asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale. Printre motivele invocate de autoritățile locale pentru faptul că locuințele aflate în administrarea acestora nu sunt asigurate, se află:

Lipsa creditelor alocate în bugetul anual;
Constrângeri bugetare cauzate de pandemie;
Situarea imobilelor în zone lipsite de riscurile naturale acoperite de polița obligatorie;
Insuficiența personalului sau lipsa unui compartiment de specialitate care să evalueze situația imobilelor;
Număr prea mare de atribuții în sarcina administrațiilor publice locale;
Responsabilitatea chiriașilor sau a celor interesați de achiziția imobilelor.

De altfel, potrivit respondenților, doar 45% dintre primăriile de orașe și reședințe de județ au prevăzut în bugetul de stat aferent anului 2022 sume privind asigurarea obligatorie a locuințelor aflate în proprietatea sau administrarea acestora. În ceea ce privește lipsa sancțiunilor și a măsurilor de încurajare a proprietarilor pentru încheierea asigurării împotriva dezastrelor naturale, autoritățile locale susțin că motivul principal este reprezentat de insuficiența bugetului și a personalului de specialitate, dar și de lipsa de interes a cetățenilor pe acest subiect.
Primăriile care au inițiat acțiuni de informare au ales ca principale metode de comunicare: afișe la sediul primăriei, adrese și anunțuri pe website-urile instituției; afișe la panourile din incinta primăriei; înștiințări anuale privitor la impozite; pliante; afișe stradale; verbal la sediul instituției; informări prin Direcțiile de Impozite și Taxe Locale; notificări către asociațiile de proprietari.

La nivel național, 68% dintre primăriile de orașe și de reședințe de județ au proprietăți aflate în administrare direct sau prin societăți ale acestora, cu un grad de cuprindere în asigurare de 36%.

Totodată, conform datelor oficiale, doar 20% din totalul fondului locativ al României este asigurat împotriva dezastrelor naturale, în ciuda prevederilor Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor, cu modificările și completările ulterioare (conform datelor statistice PAD -https://www.paidromania.ro/harta-pad/ ).
Pentru mai multe detalii puteți consulta secțiunea dedicată a campaniei „Asigură-ți locuința împotriva dezastrelor naturale”
, pe site-ul oficial www.infocons.ro.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!