Cătălin Drulă: “USR solicită revocarea din funcție a actualilor șefi ai ASF. Ciolacu știa de țeapa Euroins, acum trebuie să voteze revocarea”

catalin-drula-1-1200x900

Cătălin Drulă, președintele USR, anunță că USR a depus astăzi solicitare oficială pentru revocarea din funcție, de către Parlament, a actualei conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară, care a privit pasivă cum milioane de români au fost păgubiți de companiile de asigurări. Totodată, USR solicită demararea procedurii de numire a unei noi conduceri la ASF, președinte și Consiliu, potrivit celor precizate într-un comunicat de presă transmis redacției.

”Ce se întâmplă cu Euroins este o nouă țeapă pe piața de asigurări, o țeapă la care ASF este complice. Am avut City Insurance în 2022, astăzi este Euroins. Să fie limpede: ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. ASF a fost complice la o gaură, cum spune chiar Autoritatea într-un comunicat astăzi, de 1,75 de miliarde lei, sub cerința de capital minim absolută. ASF trebuia să supravegheze și i-au lăsat în continuare pe cei de la Euroins să vândă RCA, asigurări care acum nu mai au nicio acoperire. Prin urmare, am depus astăzi la Parlament cerere de revocare a conducerii ASF, atât a președintelui, cât și a Consiliului, iar luni îl aștept pe Marcel Ciolacu să voteze această revocare și să numim, în sfârșit, după 10 ani, profesioniști în conducerea ASF. Pentru că, altfel, ajungem să plătim miliarde și miliarde de lei de la buget. S-au plătit până acum pentru City Insurance 650 de milioane de lei și suntem abia la jumătate cu despăgubirile, pentru a acoperi incompetența sau chiar complicitatea. Aici este treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat la ASF, cu țeparii piețe de asigurări”, declară Cătălin Drulă, președintele USR, conform sursei citate.

Dovada că Marcel Ciolacu știa de mai multă vreme de situația Euroins o reprezintă declarațiile sale de săptămânile trecute, se mai arată în comunicatul transmis. PSD și PNL au obligația să explice românilor de ce au înțesat conducerea ASF cu oameni de partid, cu rude, soți și soții, oameni care au lăsat să se întâmple dezastre pe piața de asigurări, astfel că românii au ajuns să plătească de două-trei ori mai mult pentru o poliță RCA. Problemele de pe piața de asigurări erau bine cunoscute de conducerea ASF de acum aproape doi ani, când același președinte al ASF, Nicu Marcu, a fost chemat de două ori în Comisia de buget din Senat, condusă atunci de senatorul USR Claudiu Mureșan, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de un avertizor de integritate din ASF, potrivit cărora conducerea ASF favoriza asigurătorii prin aplicarea unor sancțiuni simbolice și, implicit, vătăma drepturile și interesele legitime ale asiguraților, se mai explică în comunicare.

”Conducerea ASF trebuie revocată din funcție”

”Subiectul a fost îngropat de partidele din vechea clasă politică, deși falimentul City Insurance avea să afecteze în 2022 circa 3 milioane de români.

De abia acum, când se prefigurează un nou cutremur pe piață, PSD și PNL au anunțat că permit conducerii ASF să vină la Senat în fața comisiilor de specialitate, luni, 20 martie. Este însă mult prea târziu și mult prea puțin. Conducerea ASF trebuie revocată din funcție, așa cum s-a întâmplat și în 2017, când un alt șef al Autorității dispus mai mult să asculte comenzile politice decât să se preocupe de problemele din piață, a fost revocat din funcție pentru modul dezastruos în care ASF a gestionat criza de pe piața RCA din 2016. Atunci, în mai 2017, în baza raportului Comisiilor economice și de buget ale celor două Camere, plenul reunit l-a revocat pe Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al ASF ca urmare a neîndeplinirii de către acesta a obligațiilor legale pe care le avea în exercitarea mandatului”, se mai arată în comunicat.

La începutul anului 2023, USR a cerut, în mod repetat, conducerii ASF să vină în Parlament și să arate măsurile pe care le-a luat atât pentru a preîntâmpina dezastrul produs în 2022 pe piața asigurărilor de falimentul City Insurance, cât și pentru a preveni repetarea unor episoade similare. Sub protecția PSD și PNL, conducerea ASF, în frunte cu președintele Nicu Marcu, a ignorat solicitările USR, cum a ignorat și problemele de pe piața asigurărilor. (R.C)

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top