În epoca comunistă niciun detaliu al vieții cotidiene nu scăpa ochiului vigilent al statului român. Cetățenii sau străini, care alegeau ca destinație turistică litoralul românesc erau atent supravegheați de către Securitate, în colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului de Interne.
Anual se întocmea un „Programul de măsuri pentru pregătirea și desfășurarea activităților specifice sezonului estival”.
Vă prezentăm un astfel de document, întocmit la data de 20.03.1984 și aprobat de ministrul de Interne, George Homoștean, valabil pentru anul 1984.
Pe lângă măsurile de control strict asupra cetățenilor străini se remarcă obsesia Securității de a împiedica prin orice mijloc „contactele” românilor cu aceștia. În cazul celor care intrau în contact cu străinii în virtutea obligațiilor de serviciu se dispuneau măsuri de verificare amănunțite:
„/…/ În cooperare cu organele de Securitate competente vor fi verificate și avizate toate persoanele care, prin atribuțiile de serviciu, vin în contact cu cetățenii străini (ghizi-interpreți, personal medico-sanitar, hotelier și de alimentație publică, vânzători în magazinele cu plata în valută, angajați ai O.N.T. și A.C.R., care deservesc turiștii străini etc) în scopul îndepărtării elementelor necorespunzătoare.
Se vor lua măsuri de încadrare informativă a tuturor persoanelor care urmează să fie detașate pe litoral, comunicându-se din timp Miliției Județului Constanța, numele surselor și unitățile în care vor lucra /…/”..
Făceai parte din rețeaua de informatori ai Securității și plecai și tu în concediu? Nicio problemă, ți se găsea ceva de făcut, chiar și când te relaxai cu familia la soare:
„Sursele de informare, care se deplasează pe litoral sau în alte stațiuni balneoclimaterice, în interes de serviciu sau concediu, vor fi instruite, pe linii de muncă, asupra problemelor ce trebuie să le urmărească în perioada respectivă, precum și asupra sistemului de legătură, îndeosebi în ce privește supravegherea activității și mișcării străinilor și a legăturilor acestora din rândul românilor.
În baza analizei situației operative din obiective, locuri, medii și zone, se va reanaliza calitatea și dispunerea rețelei informative luându-se măsuri de completare a acesteia cu surse capabile să asigure o supraveghere permanentă și eficientă a elementelor ce interesează Miliția în stațiunile balneo-climaterice. O atenție deosebită se va acorda supravegherii activității și mișcării străinilor și a legăturilor acestora din rândul românilor, precum și asigurării unui schimb operativ de informații cu organele de Securitate’’.
Sursa text si foto: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS