CONSTANTIN METEHOIU, FOSTUL DIRECTOR AL HIDROELECTRICA CURTEA DE ARGEȘ AR PUTEA SCĂPA DE PROCESUL PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU

Constantin-Metehoiu-PD-L-1536x1024

Pe 2 iunie 2020, Constantin Metehoiu, la data faptelor director al Sucursalei Curtea de Argeş din cadrul companiei de stat “Hidroelectrica”, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Zilele trecute, Tribunalul Argeş ar fi trebuit să pronunţe o primă decizie în dosarul “ Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeș” în care Constantin Metehoiu a fost trimis în judecată pentru ”abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite”, dar a decis să repună cauza pe rol, pentru a calcula dacă faptele de care este acuzat Constantin Metehoiu s-au prescris. Pe 26 mai a.c., Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Noi schimbări în cadrul sucursalei Hidroelectrica din Curtea de Argeş –  Capital

Metehoiu și-a făcut ponton pe lacul Vidraru din banii Hidroelectrica

După cum ați aflat din presa locală la vremea respectivă, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Metehoiu, la data faptelor director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice “Hidroelectrica”. Procurorii argeșeni anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei de judecată că inculpatul Constantin Metehoiu, prevalându-se de funcţia deţinută, ar fi încălcat mai multe dispoziţii legale, în contextul în care, în cursul anului 2011, folosind resursele societăţii pe care o administra, ar fi construit pe propriul teren aflat pe malul lacului Vidraru, fără autorizaţie, o construcţie metalică pentru deservirea unui ponton plutitor pentru exploatarea ambarcaţiunilor sale în cadrul unor activităţi de agrement pentru turişti.

“Concret, inculpatul ar fi încălcat prevederile Legii 500/2002 privind finanţele publice şi ale OUG nr.119/1999 privind controlul financiar preventiv. Ulterior, în cursul anului 2012, inculpatul ar fi semnat două ordine de plată şi ar fi asigurat decontarea unor facturi către firma executantă a lucrărilor şi cea de proiectare, în condiţiile în care documentele atestau în fals că respectiva construcţie s-ar fi realizat (scriptic) la Barajul Vâlsan, când în realitate fusese realizată la locaţia menţionată mai sus. Pentru una dintre facturi, inculpatul Metehoiu Constantin ar fi determinat două persoane cu atribuţii financiare, aflate în subordinea sa, să acorde vizele de acceptare la plată şi de control financiar preventiv fără ca ele să cunoască faptul că structura era deja executată”, afirmă anchetatorii.

Potrivit unui comunicat al DNA, prin acţiunile realizate de Constantin Metehoiu s-ar fi produs un prejudiciu de 325.879 lei bugetului S.C. Hidroelectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză în dosar. (Material realizat de Răzvan Ciobanu)

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top