Decizie CCR: Amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență 34/2020, prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. Cu alte cuvinte, au fost prea generale.

De asemenea, CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației. Amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, într-o țară cu pensie medie de 1.200 lei și un salariu mediu de puțin peste 3.000 de lei.

În martie, autoritățile au anunțat că se mărește cuantumul amenzilor pentru încălcarea restricțiilor între 2.000 de lei și 20.000 de lei. Argumentul autorităților la vremea respectivă a fost că pentru descurajarea răspândirii noului coronavirus este nevoie ca amenzile să fie foarte dure. Inițial, aceste contravenții erau între 1.000 și 10.000 lei.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

După decizia CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, că amenzile nu se anulează automat, ci trebuie atacate de cetățeni în instanță având la bază decizia Curții Constituționale. În mod normal, o amendă poate fi contestată în fața unui judecător în termen de 15 zile. De data aceasta însă, din cauză că activitatea instanțelor a fost restrânsă pe perioada stării de urgență, contestarea acestor amenzi a fost, la rândul ei, restrânsă.Din această perspectivă, este așteptat un val de contestații după 15 mai.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top