Deputatul argeșean Aurel Bălăşoiu, laudatium pentru singurul veteran de război în viaţă din comuna Rociu

978974544

” Într-o lume tot mai indepărtată de valorile umane, mai există oameni pentru care vorbele lui Nichita Stănescu, care spunea că „a avea un prieten este mai vital decât a avea un înger ” nu reprezintă doar cuvinte numai bune de pus în ramă, ci un adevărat mod de viaţă. Fost primar şi actualmente parlamentar, prin voia oamenilor care l-au cunoscut, Aurel Bălăşoiu a reuşit să impresioneze prin modul simplu şi profund prin care se raportează la oamenii pe care viaţa i-a adus în faţa lui. Din Capitală, de la Palatatul Parlamentului, Aurel Bălăşoiu a rămas fidel comunei Rociu şi oamenilor cu care a traversat vremuri mai bune sau mai dificile, vieţii tainice de la ţară, oamenilor care scot din pământ viaţa însăşi şi celor care au avut mereu puterea de a depăşi toate obstacolele vieţii, reuşind în condiţii grele să îşi transforme visele în realitate.

Ajuns la un secol de viaţa, Ion I. Dumitru, singurul veteran de război încă în viaţă din comuna Rociu este unul dintre eroii deputatului Aurel Bălăşoiu, care a ţinut să îi facă un adevărat laudatium cu ocazia zilei de naştere.

ION I. DUMITRU – un secol de viață

Este emoționant să scriu despre oameni care au avut o deosebita insemnatate in istoria localitatii noastre. Unul dintre aceștia este domnul Ion I. Dumitru, domiciliat în orasul Costești, judetul Argeș, născut în urma cu 100 de ani la 9 Martie 1922 în comuna Gliganu de Jos, actualmente sat al comunei Rociu. Părinții săi, truditori ai pamantului din tata in fiu, agricultori, oameni simpli dar de o mare calitate au crescut si educat cinci baieti si o fata. Vremurile grele de dupa primul razboiul mondial nu l-au impiedicat pe copilul Ion I. Dumitru sa urmeze cursurile scolii primare intr-o scoala cu o camera, intr-o casa particulara sub indrumarea distinsului învățător Teodor Anghel. Confruntat de mic cu lipsurile materiale, ca toata populatia țării, acestea l-au îndârjit și i-au trezit dorința de a învăâa cât mai multe pentru a-ți croi un drum bun în viata.

Reușește să învețe o meserie pentru a-și putea câștiga existența. A participat în luptele celui de-al Doilea Război Mondial, fiind singurul veteran de război în viață, născut în comuna Rociu. După marele razboi, tara a fost la rascruce de drumuri, iar tanarul Ion Dumitru hotaraste sa se inscrie in PCR pentru a contribui la dezvoltarea societății românești. A ocupat funcâia de secretar al comitetului PCR, al raionului Costești până în anul 1968, cand prin Legea 2/1968 se hotărărțte o nouă organizare administrativă a țării. În acest an a luat fiinta comuna Rociu cu cele patru sate: Rociu, Gliganu de Jos, Gliganu de Sus, Serbanesti. Prima funcâie in administratia locala a fost ocupata de domnul Ion I. Dumitru pana in anul 1982. Mandatul sau a inceput cu realizarea unor mari proiecte necesare pentru îmbunătăâirea calității vieâii locuitorilor, și anume: electrificarea satelor, introducerea sistemelor de alimentare cu apa, construirea caminelor culturale, reabilitarea școlilor și grădinitelor, construirea brutariilor în fiecare sat, pietruirea drumurilor etc. Pensionar fiind, a revenit de multe ori in comuna natală, nu a ezitat sa stea de vorba cu oamenii si sa se intereseze de bunul mers al treburilor edilitare. Făcând bilanâul traiului sau, consider că viaâa i-a fost împlinită prin casnicie si sotia aleasa. Aceasta i-a daruit doua fiice aflate la casele lor, se bucura de nepoti si strănepoti, și consider că de aici vine si sentimentul de siguranță că a mers pe drumul cel bun.

În timpul mandatului meu de primar al comunei Rociu, mi-a fost mentor. Am învățat de la dumnealui că âinuta morală, demnitatea, implicarea și respectul pentru semeni sunt repere ale succesului in conducerea unei localitati ( Aurel Balasoiu). Este admirabil ca un OM contemporan cu noi implineste un secol de viata si si-a indeplinit rostul pe PAMANT: cariera, familie, urmasi dar si contributia la dezvoltarea localitatii natale Rociu. Pentru cetateanul de onoare si veteranul din cel de-al doilea război mondial, născut în comuna Rociu, locuitorii transmit la ceas aniversar un sincer “ LA MULȚI ANI!”.

Aurel Bălășoiu – deputat PSD de Argeș

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top