Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: ”Planul de îngrijire, un instrument central al rolului asistentului medical în procesul de îngrijire”

5a9e514d-ca51-45fb-a7c2-c25db0e88cea

În deplin acord cu Strategia OAMGMAMR pentru perioada 2021-2027, în urma nevoilor de formare identificate, organizația profesională derulează un nou proiect cu tema ”Schimb de bune practici: Elaborarea și completarea planului de îngrijiri”, fiind implementat de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) în parteneriat cu Consejo General de Enfermeria Spania.

Proiectul a demarat la începutul lunii Ianuarie 2024 și se derulează pe o perioadă de 14 de luni, fiind un proiect cu acoperire națională, care cuprinde 4 activități, respectiv: documentarea situației actuale în România privind modul de elaborare al planurilor de îngrijire: ghiduri de completare, template-uri și modele de îngrijire utilizate deja în procesul de îngrijire a pacienților; desfășurarea vizitelor de lucru la partenerul proiectului; elaborarea unui set de instrumente de lucru; diseminarea rezultatelor.

Astăzi ne aflăm în curs de derulare a primei activități, dinjudețul Argeș participând activ la documentarea situației actuale 5 directori de îngrijiri și asistenți șefi spital, și anume: Spitalul Județean de Urgență Pitești-Director de îngrijiriGeorgescu Irina, Spitalul de Pediatrie Pitești-Director de îngrijiri Silveanu Adela, Spitalul Municipal Câmpulung-Director de îngrijiri Anca Adriana, Spitalul de Boli Cronice Călinești-Asistent șef spital Tița Loredana, Penitenciar Spital Mioveni-Asistent șef spital Zamfir Carmen.

În legătură cu acest subiect, Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș, a declarat:
”Acest proiect este extrem de necesar și ne dorim să-și atingă finalitatea scontată, menită să optimizeze situația actuală. Era nevoie de un asemenea demers, iar faptul că se și întâmplă demonstrează preocuparea constantă a OAMGMAMR de a îmbunătăți practica medicală și de a crește calitatea serviciilor furnizate pacienților.
Despre beneficiile Planului de îngrijire, ca instrument central al rolului asistentului medical, la nivel teoretic putem enunța că, implementarea lui duce la creșterea calității serviciilor de îngrijire, principalii beneficiari fiind pacienţii, prin evaluarea individualizată, documentată și sistematizată,bazată pe dovezi, a stării de sănătate și asigurarea continuității îngrijirilor.

De asemenea, activitatea asistenților medicali beneficiază de definirea clară a sarcinilor de lucru pe baza competenţelor specifice, de documentarea activităţilor asistentului medical, precum și de posibilitatea de a desfășura activitate de cercetare în domeniul îngrijirilor de sănătate.
O altă calitate a planului de îngrijire constă în faptul că informațiile constituie o sursă foarte utilă pentru controlul calității de îngrijire; pune la dispoziția întregii echipe de îngrijire detaliile planificării îngrijirilor, făcând posibilă raționalizarea îngrijirilor, coordonarea și stabilirea priorităților.
Însă realitatea din teren este alta, în pofida tuturor eforturilor zilnice ale utilizatorilor acestui instrument profesional. Într-un sistem de sănătate confruntat cu un deficit cronic de asistenți medicali, cu constrângeri financiaresemnificative, cu o dinamică a nevoilor de îngrijire în permanentă schimbare și creștere, completarea planurilor de îngrijire de către asistenții medicali a devenit o responsabilitate profesională, care este resimțită mai mult ca o povară, generatoare de nemulțumire, decât acea sarcină care ne individualizează profesia și în care se reflectă esența ei, îngrijirea pacientului. Faptul că este un instrument, încă pe hârtie, mare consumator de timp, antrenează mai mult reticența, decât integrarea ca instrument firesc și necesar în practica profesională.
Este momentul să definim corect realitatea, să decidem unde dorim să ajungem și care sunt pașii pe care îi avem de făcut, astfel încât, dosarul de îngrijire al pacientului să ne definească în mod real și corect profesia.
Desigur, oricât de determinați, cutezători am fi noi ca profesioniști, eforturile singulare nu sunt suficiente. Este nevoie de un efort comun, împreună cu factorii de decizie, pentru îmbunătățirea legislației, inclusiv cea privind normativul de personal și, nu în ultimul rând, de investiții într-o infrastuctură computerizată a dosarului de îngrijire.
Asistenții medicali au capabilitatea de a dezvolta o gamă cuprinzătoare de cunoștințe, abilități și competențe pentru a crea, adapta și evalua planuri de îngrijire centrate pe pacient. Aceste planuri trebuie să includă cele mai bune practici,precum și să-i implice pe pacienți ca parteneri activi în planificarea și în procesul de acordare. Am încredere că împreună vom identifica și defini cea mai eficientă și profesionistă soluție privind elaborarea și implementareaplanului de îngrijire de către asistenții medicali.”
, a concluzionat Estera Stămoiu.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!