Medicul cardiolog Adrian Tase: „Bolile de inimă s-au transformat într-o veritabilă epidemie…”

tase-ok

Bolile cardiovasculare au devenit în ultima jumătate de secol cel mai puternic flagel care afectează națiunile dezvoltate economic. De fapt, bolile de inimă, chiar dacă nu sunt transmisibile, reprezintă, în secolul nostru, o veritabilă epidemie.

Ca și în cazul epidemiilor infecțioase, cum sunt diversele tipuri de gripă, bolile cardiovasculare, nu numai că afectează fără avertizare o fracțiune semnificativă a populației, dar cauzează pe termen lung, suferință și invaliditate la un număr chiar mai mare de pacienți. Având în vedere faptul că, la nivel global, bolile de inimă sunt responsabile de un cuantum de decese echivalent numeric cu populația țării noastre, deci net superior celui din Covid-19, putem încadra avalanșa de cazuri cardiologice din zilele noastre în termenii unei pandemii non-infecțioase.
În plus, dintre supraviețuitori, o parte rămân cu suferință cronică și incapacitate de muncă. Costurile acestor boli în termenii suferinței umane și a resurselor materiale sunt aproape incalculabile.
Din fericire, cercetarea medicală în acest domeniu avansează rapid. De circa un secol, cardiologia clinică prezintă conexiuni puternice cu fiziologia și farmacologia. Mai recent, au apărut și alte discipline conexe care oferă informații de mare importanță critică despre funcția și malfuncția cardiacă, cum sunt biologia moleculară, genetica, biofizica, biochimia, patologia experimentală, bioingineria, etc..
Așadar, medicina a devenit o știință în permanentă schimbare, cu o dinamică deosebită în cazul cardiologiei. De aceea, este nevoie de un efort continuu pentru a ține pasul cu progresul actual.
Pentru a facilita accesul la informații de specialitate de cea mai bună calitate și în timp real, au fost generate platforme de învățare, cum sunt congresele medicale interactive și “manualele vii”.
Congresele oferă participanților noutățile științifice care schimbă practica medicală, la prima mână. Într-un spațiu agreabil, delegații circulă și participă la sesiunile științifice care îi interesează, având posibilitatea să intervină în discuție. Distanțele dintre săli sunt suficient de scurte pentru a putea ajunge în timp util la o prezentare sau la un tutorial “hands-on”, dar și suficient de lungi pentru a permite acumularea unui număr semnificativ de pași, ceea ce înseamnă prevenție cardiacă.

O carte vie înseamnă un acces rapid și facil la informațiile cheie. Fiecare capitol are o figură centrală care permite cititorului să surprindă instant esența problemei. Aceste cărți nu sunt voluminoase ca număr de pagini, dar conțin un număr mare de link-uri, fiecare specialist dând clic și alegând calea pe care să o parcurgă în lectură.

Pentru a afla și punctul de vedere al editorului, încheiem cu un citat din memorie al unui autor de tratat medical: pentru ca o carte să fie o creație originală, mintea trebuie să fie setată foarte clar și să existe un factor declanșator. Iar cartea trebuie să crească exact ca un copil!
Aceasta înseamnă că, pe de o parte, utilizând calculatorul, autorul poate insera zilnic fraze în orice capitol al cărții, iar pe de altă parte, fiecare capitol poate fi scris de un alt autor, coordonatorul având dificila misiune de a asigura consensul de opinii. (Conf. dr. univ. Adrian Tase)


Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top