Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu: „Trebuie să-i scoatem pe români de sub salariul minim. Îmi doresc să asigur predictibilitate de-acum înainte”

sb-oprescu

Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, a participat la o sesiune specială a Consiliului Naţional al Blocului Naţional Sindical (BNS). În cadrul acestei întâlniri, ea a menționat că în România există aproximativ 800.000 de persoane care primesc salariul minim. De asemenea, a subliniat că instituția pe care o conduce nu va finaliza legea salarizării fără a avea o nouă consultare cu reprezentanții sindicaliștilor.

Prin noua lege a salarizării, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale pregăteşte diminuarea discrepanţelor mari care există astăzi cu privire la salarizarea celor care lucrează în sistemul bugetar. Totodată, Simona Bucura Oprescu a dat asigurări că Ministerul Muncii nu va finaliza legea salarizării înainte de a mai avea încă o dată o consultare cu sindicaliştii, relatează News.ro.

„Nu vom face asta din birou, plecând de la faptul că dacă v-am consultat în etapa preliminară este suficient. Nu. Deci, înainte de a avea forma pe care să o înaintăm în Guvern pentru a fi aprobată, încă o dată, atât cu reprezentanţii ministerelor care sunt angajatori, dar şi cu dumneavoastră, reprezentanţii salariaţilor, încă o dată vom vedea proiectul, de aşa manieră încât lucrurile să fie clare”, a mai punctat Oprescu.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin a declarat că ANOFM şi Inspecţia Muncii sunt două instituţii ce trebuie îmbunătăţite urgent. De asemenea, este necesară existenţa unui parteneriat între insituţiile statului, angajatori şi reprezentanţii lucrătorilor, sindicate, pentru a putea gestiona problemele şi de a extinde formarea angajaţilor pentru a avea salarii decente. La sesiunea specială, Simona Bucura Oprescu, a ascultat toate situaţiile cu care se confruntă sindicatele în ţară, în relaţia cu angajatorii sau cu instituţiile statului şi a dat asigurări că în perioada următoare va lua măsurile necesare pentru îmbunătăţirea dialogului social şi a respectării drepturilor lucrătorilor, mai precizează sursa citată.

Guvernul a aprobat, joi, hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top