PNL: Senatorul Dănuț Bica solicită informații despre situația terenurilor agricole din Argeș

danut bica - senator pnl arges

Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, i-a adresat de curând, o întrebare, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Petre Daea, legată de suprafața agricolă din județul Argeș cu acces la infrastructura de irigații și proiectele de investiții care se vor realiza pentru extinderea
acesteia. Senatorul Bica vrea să știe și câte hectare de teren din județul nostru, au fost afectate de seceta pedologică.

Stimate domnule Ministru,

Din păcate, în ultimii ani, fermierii români au fost nevoiți să facă față unor multitudini de probleme: seceta pedologică instalată în majoritatea județelor țării, epidemiile de pestă porcină africană și de gripă aviară, majorarea prețurilor la carburanți și energia electrică sau importul de cereale din Ucraina. Totodată, la elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență a fost ratată posibilitatea realizării de investiții în
sistemul național de irigații cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile disponibile în cadrul acestui mecanism european.
Drept urmare, Guvernul Ciucă a modificat în vara anului trecut Programul național de reabilitare și extindere a infrastructurii de irigații din România, aprobând lista cu amenajările de irigații pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică. Obiectivul autorităților este ca acest program să beneficieze, până în anul 2027, de 1,5 miliarde de
euro, fonduri alocate de la bugetul național, iar suprafața irigată din țara noastră să crească de la 1,8 milioane de hectare la 2,6 milioane de hectare.
Având în vedere faptul că pentru anul 2023 sunt alocate în acest scop credite bugetare în valoare de 331 milioane de lei și luând în considerare potențialul agricol deosebit al județului Argeș, care are tradiție atât în domeniul creșterii animalelor, cât și în cultivarea cerealelor, legumelor, plantelor tehnice, pomilor fructiferi și viței de vie, vă solicit următoarele informații:
1. Care a fost suprafața agricolă totală cultivată în județul Argeș în anul 2022?
2. Cât din această suprafață a avut acces la infrastructura principală de irigații?
3. Câte hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în anul 2022 la nivelul județului Argeș și cum sunt distribuite aceste suprafețe pe fiecare localitate în parte? Pentru câte hectare s-au acordat despăgubiri și care este nivelul acestora?
4. Pentru ce suprafețe agricole au fost acordate subvenții din fonduri externe nerambursabile în județul Argeș în anul 2022?
5. Care sunt obiectivele de investiții în infrastructura de irigații ce se vor realiza la nivelul județului Argeș în anul 2023 în cadrul Programului național de reabilitare și extindere a infrastructurii de irigații din România, care este valoarea lor și ce localități vor beneficia de acestea?
Solicit răspuns scris.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top