Comisia de mediu din Senatul României are una dintre cele mai încărcate agende. Pe de o parte, vorbim de o foarte largă paletă de domenii de activitate cu implicații asupra mediului. Pe de altă parte, legislația de mediu se diversifică accelerat, îndeosebi pe fondul alinierii cu legislația europeană. Cu titlu de exemplu, doar în luna februarie a acestui an, pe agenda Comisiei de mediu au fost teme legate de garanțiile legale pentru Fondul de mediu, Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, introducerea pe piață a Gazului Petrolier Lichefiat în calitate de combustibil auto, crearea de standarde pentru instrumente financiare ecologice, poluarea cu micro-plastice, sancțiuni pentru contravenții asociate nerespectării legislației de mediu, neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, păduri reziliente și lista poate continua. Vestea bună este că UE lucrează intens la simplificarea cerințelor de raportare, cu scopul țintit de a reduce sarcinile conexe cu cel puțin 25% pe termen scurt și mediu. Vestea mai puțin bună este că România are câteva restanțe vechi și foarte costisitoare.
De departe, gestionarea deșeurilor este restanța cronică a României în materie de mediu. Și asta ne costă scump! Conform statisticilor, generăm mai puține deșeuri municipale (302 kg/ locuitor) comparativ cu media europeană (503 kg/loc). Cu toate acestea, noi reciclăm infinit mai puțin, adică circa 11% din deșeurile municipale, în timp ce europenii reciclează 49%. E bine de reamintit aici că din 2021 plătim către bugetul UE o taxă de 0,8 euro/kg pentru ambalaje din plastic nereciclate. Și asta nu este totul. Pentru neînchiderea depozitelor de deșeuri neconforme, Curtea de Justiție a UE a obligat România la plata unei sume de 1,5 milioane de euro și a unor penalități de 600 de euro pentru fiecare zi de întârziere. Când a fost deschisă procedura de infringement, erau 68 astfel de depozite neconforme, în prezent mai sunt 31, dintre care 30 sunt depozite de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase.
România are un plan pentru închiderea depozitelor de deșeuri neconforme, dar e nevoie ca implementarea să fie mult accelerată. De azi înainte, orice zi recuperată înseamnă economie la bugetul de stat, respectiv bani în plus pentru investiții și dezvoltare. De menționat că pe lângă depozitele neconforme, există și depozite de deșeuri ilegale, fără autorizații de mediu, aflate și ele sub lupa UE. Iar problemele legate de deșeuri nu se opresc aici și zilnic aflăm despre cazuri de importuri și trafic ilegal de deșeuri, arderi ilegale de deșeuri sau aruncare a deșeurilor la întâmplare, în locuri neautorizate. Este mai mult decât evident faptul că principiul ”Poluatorul plătește” nu este nici pe deplin conștientizat, nici bine implementat. România plătește în locul celor certați cu legea și asta este total inacceptabil! Toleranță zero pentru abaterile de la legislația deșeurilor, pentru asta pledez, pentru sănătatea și bunăstarea tuturor românilor!