Senatorul Dănuț Bica, lobby pentru declararea pădurii Trivale drept arie protejată de interes național

7a68a653da417ec6184a55d79203ed68_L

Senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, se numără printre parlamentarii extrem de activi, iar în cea mai mare parte a interpelărilor sale face referire la județul Argeș. De cele mai multe ori încearcă să rezolve probleme vechi, unele dintre ele fiind de multe ori dezbătute în Parlament sau Senat, dar rămase fără rezultat. De curând, Dănuț Bica i s-a adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea declarării, cât mai repede posibil, a pădurii Trivale drept arie protejată de interes național.

”Stimate domnule Ministru,

        Parcul Dendrologic Trivale, considerat unul dintre simbolurile municipiului Pitești, situat la doar cinci minute de mers pe jos de centrul orașului, a fost amenajat, începând cu anul 1900, în cadrul unei păduri seculare de stejar, conform proiectului arhitectului peisagist Edouard Redont, devenind locul favorit de promenadă al piteștenilor. Aici se întâlnesc trei văi ale unor pâraie, de unde și denumirea de Trivale. Parcul este dotat cu alei, poduri, băncuțe, foișoare, felinare, iar pe teritoriul său sunt amplasate Schitul Trivale, o grotă și Gradina Zoologică.

Parcul Trivale, care se numără printre cele mai frumoase și mai mari parcuri urbane din țară, a fost declarat monument al naturii în anul 1939. Pădurea Trivale se întinde pe o suprafață de 2200 hectare, dintre care 1171,3 hectare aparțin Parcului Trivale, și este formată din stejari termofili, a căror raritate, împreună cu diversitatea vegetației și însemnătatea fitogeografică, plasează rezervația forestieră Trivale în rândul pădurilor de importanță deosebită. Din acest considerent, în anul 1994 a fost declarată de Consiliul Județean Argeș rezervație forestieră de interes local. Cu toate acestea, atât autoritățile administrației publice locale, cât și reprezentanții societății civile consideră că este imperios necesară obținerea de către Pădurea Trivale a statutului de arie naturală protejată de interes național, pentru a beneficia de un regim legislativ superior de conservare. În acest scop, a fost elaborată documentația necesară instituirii regimului de rezervație naturală pentru o suprafață de 432,3363 hectare din cadrul Pădurii Trivale, pe care Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești a înaintat-o în anul 2010 la Ministerul Mediului și Pădurilor, în vederea promovării prin hotărâre de guvern.

În prezent, zona propusă ca arie naturală protejată de interes național se confruntă cu amenințări majore la adresa biodiversității, respectiv cu tendința degradării ireversibile a capitalului natural, mai ales prin schimbarea destinației terenurilor. Statutul de rezervație naturală, odată obținut, va contribui atât la conservarea habitatelor și speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic și forestier, cât și la menținerea pronunțatului caracter peisagistic și recreativ.

În consecință, având în vedere importanța deosebită pe care o prezintă conservarea Pădurii Trivale pentru locuitorii municipiului Pitești și ai localităților limitrofe, pe parcursul ultimilor cinci ani am formulat și transmis miniștrilor de resort mai multe întrebări referitoare la acest subiect, solicitând informații cu privire la stadiul desfășurării demersurilor legale inițiate și măsuri pentru urgentarea finalizării acestora.Drept urmare a celor prezentate anterior, vă rog să-mi comunicați care este stadiul derulării procedurilor pentru obținerea de către Pădurea Trivale a statutului de rezervație naturală (arie naturală protejată de interes național), ce etape au fost parcurse până în prezent, care au fost cauzele întârzierilor și când estimați că se vor finaliza formalitățile legale și va fi adoptată hotărârea de guvern în acest sens. De asemenea, vă solicit să dispuneți toate măsurile care se impun pentru urgentarea încheierii acestor demersuri.

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!”.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top
error: Conținut protejat!