CCR: Carantina, izolarea şi internarea obligatorie, neconstituţionale

Curtea Constituțională a decis joi că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii constituționali au stabilit că izolarea, carantina și internarea pentru persoanele care vin din zonele afectate de pandemia de coronavirus, nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională, articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabilesc contravenţiile şi amenzile pentru încălcarea legii. De asemenea, Avocatul Poporului a contestat şi articolul prin care Parlamentul aprobă starea de alertă instituită prin hotărâre de guvern.

Avocatul Poporului arată că lipsa reglementării la nivelul legislaţiei primare a măsurilor generate de epidemii (carantină, izolare/internare obligatorie a persoanelor în contextul bolii transmisibile Covid-19) lasă la latitudinea Ministrului Sănătăţii emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinţa generată de această stare vizând drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuală şi dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, cu încălcarea prevederilor art. 53 din Constituţie.

„Trebuie să existe o reglementare juridică la nivel de lege, în sensul identificării clare a persoanelor şi situaţiilor în care şi faţă de care măsura carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituţionalizată/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, în ce condiţii şi pe ce perioadă, deoarece toate aceste situaţii presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului. Dispoziţiile legale criticate, fără a stabili în concret garanţii adecvate menite să asigure respectarea caracterului inviolabil al libertăţii persoanei, lasă unui organ administrativ, Ministrul Sănătăţii, posibilitatea să legifereze şi să restrângă drepturi fundamentale, prin impunerea unor măsuri privative de libertate”,

subliniază Avocatul Poporului.

Decizia de astăzi a magistraţilor va intra în vigoare abia după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, atunci când va fi ataşată şi motivarea Curţii, în care se va explica precis care au fost argumentele care au stat la baza acestei decizii.

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top