Dr. Adrian Tase, avertisment pentru această perioadă: „Răcorirea în piscină poate fi extrem de riscantă (…)”

Apa-din-piscina-1

Pentru că este foarte cald încă, deși ne apropiem de finalul lunii august, medicul cardiolog Adrian Tase ne vorbește despre metodele de răcorire simple, și la îndemâna oricui, dar care pun viața în pericul dacă nu sunt respectate anumite reguli elementare. Conform dr. Tase, răcorirea în piscină este extrem de riscantă dacă nu deținem câteva noțiuni de bază ce nu ne pun viața în pericol.

”Ca și la motoare, răcirea organismului uman se face pe două căi: cu aer și cu apă.
Răcirea cu aer se face în mod natural prin expunere la curenți de aer (vânt, circuite de aerisire în casă) sau crearea lor prin mers rapid pe bicicletă, trotinetă, placă, role, sau în mod artificial, cu aer condiționat.
Răcirea cu apă se face prin duș sau prin înot în piscină. Astăzi vom discuta despre trei situații clinice în piscină…

Primul caz este traumatismul prin contactul cu suprafața contondentă a piscinei.
Dacă în natație, săriturile fac parte din programul de antrenament al profesioniștilor, pentru înotătorii amatori, aruncatul în piscină este, de obicei, interzis prin regulamentul de funcționare. Uneori, însă, cineva sare fără să cunoască tehnica, apa este mică, și se produce contactul capului cu suprafața dură a piscinei. Rezultă un traumatism craniocerebral cu risc vital major. Evident că, dacă persoana este în stare de ebrietate, consecințele sunt și mai grave.

Al doilea caz clinic este stopul cardio-respirator care apare la contactul brusc dintre suprafața încinsă a tegumentului și temperatura scăzută a apei. Gradientul de temperatură declanșează reflexe puternice care pot duce la stop cardiac. O regulă elementară spune că, înainte de a intra în piscină, trebuie să faci un duș. Cine o respectă nu va face niciodată stop cardiac la contactul cu apa rece.
Asemenea medicinei allopate, sauna finlandeza folosește gradientul de temperatură pentru călirea organismului. La această “gimnastică termodinamică” realizată prin trecerea rapidă din sauna fumegândă în bazinul cu apă foarte rece, pot ajunge progresiv persoane sănătoase.

Al treilea caz este sincopa subacvală. Campionatul mondial de natație din 2022, de la Budapesta, ne-a oferit satisfacții imense, dar și o lecție de medicină. O sportivă americană a leșinat în mediul acvatic, salvată doar de curajul și prezența de spirit a antrenoarei, care a intervenit ilegal ca să-și salveze discipola. Regula este să nu mergem la piscină obosiți. Înotul trebuie să fie o distracție, după cum spune chiar campionul nostru David Popovici.
Vă dorim zile liniștite, inclusiv la piscină!”
Conf. dr. Adrian Tase

Sursa foto cover: csid.ro

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top