Medicul cardiolog Adrian Tase despre gripa sezonieră: „Este cel mai mare val din ultimii zece ani – din cauza subestimării măsurilor sanitare!”

medicul-adrian-tase-

Gripa sezonieră a lovit în plin populația în această perioadă a sezonukui rece, în ciuda faptului că vaccinul antigripal este accesibil, iar lecțiile de igienă din pandemie ar fi trebuit să ne rămână ca obicei pe termen lung.

„După aproape trei ani de pandemie de Covid-19 în România, am câștigat, la nivel individual și colectiv, o bună experiență în a ne proteja de coronavirus. Ca orice lecție de viață, experiența trăită în pandemie nu ar trebui aruncată la coșul de gunoi, ci valorificată pentru a trăi mai bine și în siguranță. Anul trecut, de pildă, după numărul enorm de victime Covid-19, oamenii au aplicat exemplar măsurile sanitare și gripa sezonieră a fost cvasiinexistentă.” Acum însă, pe fondul euforiei generate de declinul pandemiei de coronavirus, măsurile sanitare au fost subestimate de o mare parte a populației. Astfel, avem acum cel mai mare val de gripă sezonieră din ultimii 10 ani, cu impact major în zona pediatrică. În ultimele zile, ofensiva gripei sezoniere a obligat autoritățile să facă declarații publice”, ne-a explicat medicul cardiolog Adrian Tase.

Cum ne afectează ritmul zilnic această creștere a îmbolnăvirilor virale, ne povestește tot domnia sa.

„Chiar dacă, în acest moment, decesele de cauză gripală se numără pe degete, incapacitatea de muncă la scară mare poate afecta economia națională, iar absenteismul școlar impactează procesul de învățământ, și așa destul de fragil după pandemie. Fără a mai vorbi de suferința umană care nu are preț. După „meciul” pe care l-am avut cu coronavirusul, nu ar fi prea greu să se instituie măsurile necesare, în cazul în care s-ar declara epidemia de gripă.”

CÂND TREBUIE SĂ MERGEM LA MEDIC?

„Pentru părinții micuților pacienți este important de știut dacă și când trebuie efectuată o consultație la medic. Spre deosebire de virozele banale, ca de exemplu guturaiul, care se manifestă prin simptome locale gen rinoree (curge nasul), strănut, tuse ușoară, oboseală, gripa alterează starea generală prin febră, uneori însoțită de frison, curbatură (dureri musculare generalizate), astenie fizică și intelectuală (oboseală), tuse chinuitoare cu expectorație, uneori simptome digestive (grețuri și vărsături, scaune diareice). Dacă apar simptomele mai sus menționate de gripă, este necesară prezentarea la medic, singurul care ia decizia de administrare a antibioticului. În urmă cu mai bine de un secol, gripa spaniolă a secerat mai multe vieți decât primul război mondial, printre care generalul român Eremia Grigorescu și poetul francez Guillaume Apollinaire. Pandemia de coronavirus am trăit-o cu toții! NU trebuie să subestimăm acest val de gripă comună!”, a mai adăugat doctorul Adrian Tase.

MĂSURI DE PREVENȚIE

Chiar dacă, deocamdată, autoritățile sanitare au decis nedeclararea epidemiei de gripă, recomandăm ca fiecare dintre noi să se protejeze prin:

  • măsuri de igienă sporită a mâinilor
  • utilizarea măștii de protecție
  • evitarea spațiilor închise și aglomerate
  • Alimentație variată fără excese
  • Hidratare adecvată
  • Activitate fizică
Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top