În hypermarket, doar cu cărucior. Pro sau contra?

Hypermarket Auchan Bradu, duminică, 13 decembrie 2020, ora 16.00. Parcarea este plină. Merg spre intrare. Mi se atrage atenția că pot intra doar dacă împing/trag un cărucior pentru cumpărături.

Conform unei decizii a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, începând cu data de 7 decembrie 2020, pentru 14 zile, în toate localitățile din Argeș, în incinta magazinelor de tip discount și de proximitate, în supermarketuri și hypermarketuri, numărul cărucioarelor/coșurilor cu roți disponibile clienților va fi limitat, astfel încât să se asigure, în medie, 8 mp/persoană prin raportare la maximum 30% din suprafața liberă a spațiului comercial, și o distanță minimă de 2 metri între persoane, în zona caselor de marcat.

Este o măsură bună? Eu cred că nu. Și va spun și de ce, raportat la propria experiență.

Vreau să cumpăr o pâine. Știu, o să spuneți că pentru o pâine nu merg în Auchan. Ei bine, merg, pentru că doar acolo găsesc pâinea pe care o consum eu. Iau pâinea, merg la casă, plătesc, și am ieșit. Nu întru în contact cu cărucioarele – o posibilă sursă de infectare – în ciuda asigurărilor că acestea sunt dezinfectate după fiecare utilizare (am văzut cum se „dezinfectează”), păstrez distanță față de ceilalți clienți.

Dacă vrei să limitezi numărul de cumpărători care întră într-un magazin, nu te raportezi la numărul de cărucioare, ci strict la numărul clienților cărora le permiți accesul, intr-un anumit interval de timp. Mai ales că, în această perioadă (a sărbătorilor de iarnă), sunt puțini cei care merg singuri la cumpărături. De obicei se merge împreună cu alți membri ai familiei (soț/soție/copii), sau chiar în mici grupuri de prieteni, adică minim 2-3 persoane cu un cărucior. Asta înseamnă un număr (cel puțin) dublu de clienti, față de numărul de cărucioare.

Ce am văzut astăzi în Auchan Bradu, îmi întărește ideea că am dreptate: aglomerație, cărucioare abandonate în magazin (abandonate de cei care au fost siliți să le ia de la intrare, dar care nu aveau nevoie de ele), aglomerație în zona caselor de marcat.

Ca să nu fiu acuzat că am ceva cu cei de la Auchan, vă spun că, anterior, am fost și în Carrefour, dar acolo nu se aplică (încă) regula accesului cu căruciorul.

Să nu creadă cineva că sunt vreun rebel, că fac parte din categoria celor care nu cred în COVID-19. Nu, ideea este ca aceste măsuri să aibă o logică. Și să fie, pe cât posibil, unitare. Brașovul are o incidența cumulată a cazurilor la nivel județean mai mare decât Argeșul (Brașov – 4.68, Argeș – 3.81). Cu toate acestea, la Brașov se organizează Târgul de Crăciun, la Pitești nu…

Comentează prin Facebook:

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top